Welk CMS moet ik kiezen? Keuzehulp 2023

Ben je van plan een website te beginnen en weet je niet welk CMS het beste voor je is? Lees dan gauw verder, dan kijken we samen welk CMS het beste bij jouw website past. Eerst zetten we een aantal populaire CMS'en op een rijtje, inclusief voor- en nadelen, vervolgens vertellen we een aantal factoren waar je rekening mee moet houden bij het maken van je keuze. Lees je mee?

Wat is een CMS?

Een CMS (Content Management Systeem) is een softwaretoepassing, waarmee je eenvoudig de inhoud van je website kunt beheren, bewerken en publiceren. Ook kun je met een CMS webpagina’s maken, afbeeldingen uploaden, artikelen schrijven en meer.

Het fijne aan een CMS is dat het erg gebruiksvriendelijk is. Je hebt weinig technische kennis over coderen nodig om ermee aan de slag te kunnen, waardoor bijna iedereen ermee overweg kan.

 • In your face splash.
 • Bright like a flash.
 • Not afraid to clash.
 • In your face splash.
 • Bright like a flash.
 • Not afraid to clash.

Welke CMS’en zijn er

Er zijn veel verschillende CMS’en op de markt, die ieder hun eigen voor- en nadelen hebben. Voor je gemak hebben we 8 van de populairste CMS’en van 2023 op een rijtje gezet en benoemen we per CMS de voor- en nadelen.

1. WordPress

Zo’n 43% van alle websites in de wereld maakt gebruik van WordPress als CMS. Daarmee is WordPress het populairste CMS ter wereld en dus ook onmisbaar in deze lijst. Het voordeel van WordPress is dat het een enorm aanbod aan plug-ins en thema’s (meer dan 14.000 gratis thema’s en sjablonen) heeft, waarmee gebruikers gemakkelijk aanpassingen kunnen maken zonder programmeerervaring.

Het nadeel is dat je voor veel dingen plug-ins moet gebruiken en dat wanneer je veel plug-ins hebt geïnstalleerd je website een stuk trager kan worden. Ook is WordPress niet ideaal voor maatwerk.

2. Joomla

Joomla is een open-source CMS, die door ongeveer 2% van alle websites in de wereld wordt gebruikt. Vergeleken met andere CMS platformen beschikt Joomla over een software die direct veel functionaliteiten biedt. Wel is het zo dat het opzetten van Joomla uitdagend is, als je weinig technische kennis hebt.

Het voordeel van Joomla is dat je een website met honderden sub-pagina’s efficiënt kan managen. Ook heeft Joomla een 2-factor authenticatie om inbraken op de website te voorkomen.

Het nadeel is dat de termen die gebruikt worden in het beheerpaneel niet bepaald gebruiksvriendelijk zijn voor beginners. Daarnaast is er ook weinig compatibiliteit tussen de verschillende modules, extensies en plugins die Joomla biedt.

3. Drupal

Drupal is een CMS die voornamelijk gebruikt wordt door professionele webdevelopers. Vergeleken met Joomla en WordPress, optimaliseert Drupal ingebouwde functies voor betere prestaties en beveiliging.

Het voordeel van Drupal is, naast hogere prestaties en beveiliging, dat het ingebouwde modules heeft die de functionaliteiten van de website verder uitbreiden.

Het nadeel is dat je er kennis van PHP, CSS en HTML voor nodig hebt. Ook kan het managen van Drupal, zoals upgraden naar een nieuwe versie, erg veel tijd kosten.

4. Magento

Magento is één van de beste e-Commerce platform op de markt. De CMS software van Magento focust zich op beveiliging, SEO en maatwerk voor alle type e-commerce websites. Dit CMS richt zich vooral op grotere online winkels en is krachtig genoeg om een groter aantal producten en bestellingen aan te kunnen.

Het voordeel van Magento is dat je verschillende winkels op verschillende locaties kunt managen, met de mogelijkheid om verschillende talen en valuta te gebruiken. Daarnaast is dit CMS ook compatibel met mobiele telefoons.

Magento heeft als nadeel dat het opzetten erg ingewikkeld kan zijn. Ook kost het veel tijd om aanpassingen te maken aan het design en de getoonde producten op de website.

5. Hubspot

Hubspot is een uitstekende keuze voor het maken van je website, want updates en revisies zijn nauwelijks nodig. Dit is een erg geschikt CMS voor beginners dankzij gebruiksvriendelijke functies waarmee gebruikers de website kunnen bouwen en content kunnen beheren, zonder veel technische kennis te hebben.

Het voordeel van Hubspot is dat je een hoge betrokkenheid met je bezoekers/klanten kunt halen, dankzij handige e-mail en social media tools. Een leuke bonus is dat het team van Hubspot het platform 24/7 monitort tegen aanvallen van hackers. Daarnaast voeren ze geregeld virus scans uit.

Het nadeel is dat het platform een beperkt aanbod aan plug-ins en thema’s biedt en dat er geen directe technische ondersteuning mogelijk is.

6. Shopify

Shopify is een populair e-Commerce platform, dat op de markt is gebracht om het maken en beheren van webshops makkelijk te maken. Het is erg gebruiksvriendelijk en daarom ideaal voor beginners, die hun eerste webshop willen opzetten.

Het voordeel van Shopify is dat het SaaS (Software as a Service) is, wat inhoudt dat het draait in de cloud. Simpel gezegd komt dit neer op een aantal voordelen: je hoeft nooit security updates te doen, hebt geen zorgen over hosting of bandbreedte en Shopify crasht vrijwel nooit.

Shopify heeft als nadeel dat er weinig ruimte is voor maatwerk en dat de kosten voor een abonnement vrij prijzig kunnen zijn.

7. Laravel

Laravel is een open-source framework. Dat betekent dat iedereen eraan bij kan dragen. Laravel is een van de populairste PHP frameworks, wat betekent dat er veel verschillende developers al code hebben geschreven voor Laravel. Er zitten verschillende high-end developers achter Laravel, wat betekent dat het stabiel, veilig en up-to-date blijft.

Het voordeel van Laravel is dat het volledig customizable is. Daarnaast is het een ideaal platform voor websites die behoefte hebben aan maatwerk.

Het nadeel is dat het niet erg toegankelijk is voor beginners met weinig technische kennis. Daarom wordt dit platform voornamelijk gebruikt door ervaren developers.

8. Statamic

Statamic is een flat-file CMS dat gebaseerd is op Laravel. Bij een flat-file-systeem wordt de data in tekstbestanden in de server opgeslagen in plaats van een database. Hierdoor hebben hackers geen extra toegangspunten en kun je makkelijk meerdere versies van bestanden opslaan en wijzigen.

Het voordeel van Statamic is de laadsnelheden erg snel zijn, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van een database. Daarnaast zijn er met dit platform een hoop koppelingen mogelijk, waardoor het erg geschikt is voor maatwerk.

Het nadeel van Statamic is dat het over het algemeen wat duurder kan zijn. Zo betaal je per website een licentie van €240,-.

 • In your face splash.
 • Bright like a flash.
 • Not afraid to clash.
 • In your face splash.
 • Bright like a flash.
 • Not afraid to clash.

Hoe kies je een CMS?

Het kiezen van een geschikt CMS voor jouw website kan een uitdagende taak zijn. Je wilt namelijk een systeem kiezen dat aansluit bij jouw wensen. Om je te helpen zijn hier een aantal tips om je te helpen bij het selecteren van het perfecte CMS.

Ten eerste is het essentieel om te bepalen wat je vereisten zijn. Maak een lijstje met de belangrijkste functies die je nodig hebt, zoals gebruikersbeheer, gebruiksvriendelijkheid, ruimte voor maatwerk of SEO-vriendelijkheid.

Ten tweede is onderzoek doen belangrijk. Bekijk verschillende CMS-platformen (hierboven bijvoorbeeld) en vergelijk hun functies, functionaliteit, populariteit en gebruikersbeoordelingen. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken.

Tot slot, test de gebruiksvriendelijkheid van de CMS-platformen die je overweegt. Een intuïtief interface is belangrijk om efficiënt te kunnen werken.

Het beste CMS voor jouw website

Of een CMS het best geschikt is voor jouw website hangt dus af van jouw wensen. De één heeft niet meer nodig dan een simpele website, terwijl de ander juist meer behoefte heeft aan een uitgebreide website met verschillende functionaliteiten.

Als je wensen erg simpel zijn en je ‘gewoon’ een website wilt, dan is WordPress vaak al genoeg. Maar, als je een serieuze ondernemer bent die een professionele website wilt met een unieke look, dan raden wij aan om te kijken naar een maatwerk website.

Een maatwerk website brengt verschillende voordelen met zich mee. De 5 grootste voordelen zijn:

 • Unieke branding en ontwerp: Met een maatwerk website kun je een unieke uitstraling creëren, die aansluit bij je merkidentiteit.

 • Flexibiliteit en schaalbaarheid: Een maatwerk website kan worden gebouwd om flexibel en schaalbaar te zijn. Zo kan je functionaliteiten toevoegen of aanpassen naarmate je bedrijf groeit.

 • Verbeterde prestaties en snelheid: Bij maatwerk websites zijn developers in staat om efficiënte en geoptimaliseerde codes te schrijven, wat resulteert in snellere laadtijd en betere prestaties van je website.

 • Geïntegreerde functionaliteiten: Een maatwerk website kan worden aangepast aan de specifieke functionaliteiten die je nodig hebt.

 • Betere beveiliging: Met een maatwerk website kun je de beveiliging op maat aanpassen. Dit is vooral belangrijk als je gevoelige gegevens op je website verwerkt, zoals bij e-Commerce Websites.

Hulp nodig bij de realisatie van je nieuwe website?

Ben jij van plan een nieuwe website te maken en ben je op zoek naar kwaliteit? Dan ben je bij Dashed op de juiste plek. Onze developers hebben veel ervaring en helpen je graag om een krachtige website, op maat of niet, neer te zetten!

Wij kunnen met elk CMS een effectieve, krachtige website bouwen en zijn gespecialiseerd in WordPress, Laravel, Statamic én Shopfiy.

Ook voor advies bij het kiezen van een geschikt CMS staan we graag voor je klaar, dus neem snel contact met ons op!


Deze CMS’en gebruiken wij om websites te bouwen:

 • Dashed is ons home-made CMS, gebaseerd op het meest populaire PHP framework, Laravel. Onderhoud, veiligheid en snelheid staan hier altijd voorop!

  Laravel
 • Shopify is hét CMS voor een overzichtelijke webshop, die je in no-time gelanceerd hebt. Shopify is een veilige en gangbare keuze voor bijna iedere webshop.

  Shopify
 • WordPress websites staan bekend om hun gebruiksgemak. Vooral het plaatsen en bewerken van content is een piece of cake in WordPress.

  Wordpress
 • Statamic is volledig customizable en daarnaast ook nog eens makkelijk in gebruik. Met Statamic kies je voor een op maat gemaakte website met een gebruiksvriendelijk CMS.

  Statamic
 • We are Dashed
 • We are Dashed
 • We are Dashed
 • We are Dashed
 • We are Dashed
 • We are Dashed
 • Not afraid to double bluff
 • Not afraid to double bluff
 • Not afraid to double bluff
 • Not afraid to double bluff
 • Not afraid to double bluff
 • Not afraid to double bluff

Ready to level up? INSERT COINS
TO PLAY

Durf te investeren in groei. Dashed is voor ondernemers die willen winnen. Neem contact met ons op, dan komen we graag bij je langs voor een next level website. Get Dashed en level up! Waar wacht je nog op?

Get DASHED