Wat is webhosting?

Als je een website wilt lanceren, is het essentieel om te weten wat webhosting is. Daarom leggen we in deze blog alles wat je over webhosting moet weten uit. Lees snel verder, er valt genoeg te leren!

Wat is webhosting?

Webhosting verwijst naar een dienst waarbij opslagruimte en toegang tot websites op het internet wordt verleend. Oké… Maar wat houdt dat dan in? Als je een website maakt, moeten bestanden zoals HTML, CSS, afbeeldingen en andere content ergens worden opgeslagen zodat ze toegankelijk zijn voor de bezoekers van je website.

Een webhosting provider biedt opslagruimte voor deze bestanden op servers, die permanent zijn verbonden met het internet. Als je de bestanden op je website op een webhostingserver plaatst, dan worden ze toegankelijk voor het grote publiek op het internet.

Webhosting providers bieden vaak verschillende functies en pakketten, afhankelijk van de behoeften van jouw website, zoals opslagruimte, bandbreedte, domeinregistratie, e-mailaccounts en technische ondersteuning.

  • In your face splash.
  • Bright like a flash.
  • Not afraid to clash.
  • In your face splash.
  • Bright like a flash.
  • Not afraid to clash.

Waarom je webhosting nodig hebt

Als je waarde hecht aan het succes van je online aanwezigheid, dan is webhosting een essentieel onderdeel. Waarom is dit zo belangrijk? Hieronder hebben we de 5 belangrijkste redenen waarom je webhosting nodig hebt voor je uitgewerkt.

1. Opslagruimte

Webhosting biedt je de benodigde opslagruimte om al je webbestanden op te slaan. Je moet hierbij denken aan HTML, CSS, afbeeldingen en video’s. Je hebt een plek nodig waar je al deze bestanden veilig kunt bewaren én van waaruit ze toegankelijk zijn voor je bezoekers.

2. Serverconnectiviteit

De servers die webhosting providers bieden zijn permanent verbonden met het internet. Hierdoor wordt je website 24/7 beschikbaar en kan je website op ieder moment worden bezocht. Daarnaast zorgt een betrouwbare serverconnectiviteit ervoor dat je website snel laadt, wat een soepele ervaring geeft aan jouw bezoekers.

3. Domeinnaamregistratie

Met webhosting kun je een eigen domeinnaam registreren voor je website, bijvoorbeeld: www.jouwdomeinnaam.nl. Een domeinnaam geeft je website een professionele uitstraling en maakt het makkelijk voor bezoekers om jouw website te vinden. Het is een belangrijk onderdeel van je merkidentiteit en online herkenbaarheid. Maak hem dus niet te ingewikkeld voor je bezoekers.

4. E-mailaccounts

Je kunt met webhosting ook e-mailaccounts koppelen aan je domeinnaam. Dit zorgt voor een professionele uitstraling tijdens de communicatie met andere bedrijven of klanten. Je mailadres komt er dan zo uit te zien: [email protected]. Een e-mailaccount dat gekoppeld is aan je domeinnaam straalt vertrouwen uit naar de buitenwereld en versterkt je merkimago.

5. Technische ondersteuning

Webhosting providers bieden technische ondersteuning om je te helpen als je problemen hebt met je website of server. Je kunt bij ze terecht voor vragen of als je tegen bepaalde problemen aanloopt en kunt er dan op rekenen dat ze je helpen met hun expertise.

Hoe werkt webhosting?

Nu weet je wat webhosting is en waarom het belangrijk is, maar hoe gaat dat dan in zijn werk? Er zijn een aantal stappen die je doorloopt als je wilt beginnen aan webhosting via een hosting provider. Om het overzichtelijk te houden staat hieronder een lijstje met de 7 stappen die je dan moet doorlopen.

1. Webhosting provider kiezen

Als eerste moet je een betrouwbare webhosting provider kiezen, die voldoet aan jouw wensen op gebied van opslagruimte, bandbreedte, technische ondersteuning of prijzen. Er zijn ontzettend veel providers, dus ga er eens rustig voor zitten en kies een provider die aan jouw behoeften voldoet.

2. Domeinregistratie

Als je nog geen domeinnaam hebt, dan kun je via de webhosting provider die je hebt gekozen een domeinnaam registreren. Dit wordt dan het unieke adres van je website iets als “www.jouwdomeinnaam.nl”.

3. Hosting plan kiezen

Vervolgens kun je een hosting ‘plan’ kiezen. Webhosting providers bieden verschillende pakketten waar je uit kunt kiezen, variërend van dedicated hosting tot VPS (virtual private server). De verschillen tussen soorten hosting plannen bespreken we straks. Lees deze rustig door en kies een pakket dat past bij jouw wensen.

4. Website bestanden uploaden

Als je een hosting plan hebt gekozen bij je webhosting provider, dan kun je in overleg de bestanden van je website op de server uploaden. Hiervoor moet je via een FTP (File Transfer Protocol) verbinding maken met de webhostingserver. Ook kun je vaak gebruik maken van het bestandsbeheer in het webhosting dashboard. Hier kun je de bestanden naar de juiste map uploaden, meestal is dit “public_html” of “www”.

5. DNS-instellingen

Als je je domeinnaam hebt geregistreerd bij een andere provider, dan moet je de DNS-instellingen bijwerken om je domeinnaam te koppelen aan de webhostingserver. Als je dit niet doet, laadt je website niet als bezoekers je domeinnaam invoeren.

6. Beheer van je webhosting account

Je kunt het webhosting dashboard gebruiken om verschillende zaken van je website te beheren, zoals het maken van e-mailaccounts, het beheren van databases en het controleren van het verkeer en de statistieken van je website.

7. Onderhoud en beveiliging

Zodra alles geregeld is en je website online staat, is het belangrijk om regelmatig back-ups te maken van website bestanden en databases. Daarnaast is het ook goed om eventueel gebruikte applicaties up-to-date te houden om beveiligingsrisico’s te minimaliseren. Sommige webhosting providers bieden ook beveiligingsservice, zoals SSL-certificaten, om de gegevensuitwisseling tussen je bezoekers en je website te beveiligen.

Maakt het uit wat voor webhosting je gebruikt?

Ja, het soort webhosting dat je gebruikt kan invloed hebben op de prestaties, schaalbaarheid, beveiliging en de flexibiliteit van je website. Zo is gedeelde hosting juist geschikt voor kleinere websites, terwijl VPS-hosting meer prestaties en controle biedt. Dedicated hosting geeft je een volledige eigen server voor maximale prestaties en aanpassingsmogelijkheden.

Kortom, het soort webhosting dat je gebruikt maakt zeker uit. Meer weten over welke verschillende soorten webhosting er zijn en welke voor- en nadelen daarbij komen kijken? Lees dan het volgende stukje, daar duiken we dieper op de soorten webhosting in.

  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff

Welke soorten webhosting zijn er?

Als het gaat om webhosting, dan heb je de keuze uit 5 verschillende soorten webhosting. Deze staan hieronder voor je in een lijstje uitgewerkt.

1. Shared hosting

Een veel gebruikte soort hosting, voornamelijk gericht op kleinere websites, is shared hosting. Bij shared hosting deel je de server samen met andere websites. Omdat je de server deelt met andere websites, is dit ook de goedkoopste optie. Vroeger konden er nog wel eens problemen ontstaan met shared hosting, wanneer het verkeer op een aansluitende website plots erg hoog werd.

Tegenwoordig zal dit minder snel voorkomen, omdat de abonnementen van de meeste webhosting providers en hun servers verbeterd zijn.

2. WordPress hosting

WordPress hosting is, zoals de naam al verraadt, speciaal geoptimaliseerd voor hosting van websites die met WordPress gemaakt zijn. WordPress hosting verschilt op een paar gebieden van ‘normale’ hosting. Veel voorkomende functies bij WordPress hosting zijn een one-click installer, geoptimaliseerde serverconfiguraties en beveiligingsmaatregelen.

De one-click installer voorkomt dat je meerdere handmatige stappen moet doorlopen bij het configureren van een WordPress website. Bij sommige webhosting providers wordt het zelfs automatisch binnen een minuut geïnstalleerd.

Geoptimaliseerde serverconfiguraties zorgen ervoor dat de WordPress websites sneller laden. Dit wordt bereikt door cache gerelateerde optimalisaties en andere aanpassingen.

WordPress is het meest gebruikte CMS ter wereld, wat soms beveiligingsproblemen met zich kan meebrengen. Daarom bieden sommige providers beveiligingsmaatregelen in de vorm van ‘managed WordPress hosting’. Dit helpt met het beperken van kwetsbare of niet-ondersteunde plugins.

3. VPS hosting

VPS staat voor Virtual Private Server en bij deze vorm van hosting deel je, net als bij shared hosting, de server met andere websites. Er is wel een groot verschil tussen VPS en shared hosting. Zo heeft iedere VPS-gebruiker zijn eigen ‘gebied’ binnen de server. In de praktijk betekent dit dat iedere gebruiker meer opslagruimte en verwerkingskracht heeft.

Deze verbeteringen zorgen er ook voor dat het duurder is dan shared hosting. VPS hosting wordt over het algemeen veel gebruikt door ervaren gebruikers die kennis hebben over serverbeheer.

Soms gebruiken providers termen zoals ‘Business Hosting’ of ‘Premium Hosting’. Deze termen verwijzen ook naar een vorm van VPS hosting. Daarnaast kunnen de prijzen voor VPS hosting ook erg variëren. Lees je dus goed in voordat je een keuze maakt.

4. Dedicated hosting

Bij dedicated hosting heb je een volledige server voor jezelf. Je huurt als het ware een volledige server van een provider. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee, zoals professionele ondersteuning van de provider en maximale prestaties en aanpassingsmogelijkheden.

Dedicated hosting komt echter wel met een stevig prijskaartje en is daarom alleen aan te raden voor grote, zakelijke websites. Voor kleinere websites is shared hosting of VPS hosting meer dan genoeg.

5. Cloud hosting

Cloud Hosting is een vorm van hosting waarbij je website wordt opgeslagen op virtuele servers in plaats van een fysieke server. Deze virtuele servers bevinden zich in een netwerk van fysieke servers en vormen samen een ‘cloud’.

Bij cloud hosting worden de bronnen de servers die samen de cloud vormen gedeeld en toegewezen aan verschillende websites of applicaties op basis van de vraag. Dit betekent simpelweg dat je website kan profiteren van de gecombineerde bronnen van meerdere servers, zoals rekenkracht, opslagruimte en bandbreedte.

Cloud hosting heeft een variabeler prijsmodel en flexibelere specificaties, maar door de stijging in populariteit kan je wel soms technische problemen ondervinden.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van webhosting?

Webhosting wordt door de meeste providers afgesloten in pakketten. Afhankelijk van je behoeften zijn er een aantal dingen waar je op moet letten, zoals:

Beperking in verkeer:Sommige providers brengen extra kosten in rekening als je een vooraf bepaalde limiet bereikt.

Genoeg opslagruimte: Kijk goed of de aangeboden opslagruimte meer dan genoeg is. Tegenwoordig kunnen grote mediabestanden namelijk veel ruimte innemen.

E-mail hosting: sommige providers brengen ook extra kosten in rekening voor het koppelen van e-mailadressen aan de domeinnaam.

Ingebouwde website builder: De aanwezigheid van een ingebouwde website builder of one-click WordPress installer is zeker geen overbodige luxe. Waarmee je makkelijk je website kan aanpassen of maken.

Hoe kies je een goede webhost

De juiste webhost kan het verschil maken tussen een snel ladende, betrouwbare website en een trage, onbetrouwbare ervaring voor jouw bezoekers.

Wil jij zeker zijn van je zaak bij het kiezen van een goede webhost? Lees dan onze blog over het kiezen van een goede webhost!

Bij Dashed maken we al meer dan 5 jaar websites en weten we heel wat van hosting. Twijfel je over hosting of ben je op zoek naar een betrouwbare partij om je development aan uit te besteden? 

Neem dan contact op! Dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Deze CMS’en gebruiken wij om websites te bouwen:

  • Dashed is ons home-made CMS, gebaseerd op het meest populaire PHP framework, Laravel. Onderhoud, veiligheid en snelheid staan hier altijd voorop!

    Laravel
  • Shopify is hét CMS voor een overzichtelijke webshop, die je in no-time gelanceerd hebt. Shopify is een veilige en gangbare keuze voor bijna iedere webshop.

    Shopify
  • WordPress websites staan bekend om hun gebruiksgemak. Vooral het plaatsen en bewerken van content is een piece of cake in WordPress.

    Wordpress
  • Statamic is volledig customizable en daarnaast ook nog eens makkelijk in gebruik. Met Statamic kies je voor een op maat gemaakte website met een gebruiksvriendelijk CMS.

    Statamic
  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff

Ready to level up? INSERT COINS
TO PLAY

Durf te investeren in groei. Dashed is voor ondernemers die willen winnen. Neem contact met ons op, dan komen we graag bij je langs voor een next level website. Get Dashed en level up! Waar wacht je nog op?

Get DASHED