Alles over website onderhoud kosten

Het onderhouden van jouw website is belangrijk om een aantal redenen. Het zorgt er namelijk voor dat jouw website up-to-date blijft, snel laadt en goed blijft presteren. Net als alle andere vormen van onderhoud, brengt het onderhouden van websites ook bepaalde kosten met zich mee. In deze blog bespreken we waarom een website onderhoud nodig heeft, waaruit deze kosten bestaan en wat voor kosten je jaarlijks kan verwachten.

Waarom heeft een website onderhoud nodig?

Een website moet goed worden onderhouden om te zorgen dat deze optimaal blijft functioneren en relevant blijft voor je bezoekers. Er zijn verschillende zaken die je moet onderhouden zodat je website goed blijft functioneren. Zo is het belangrijk dat je website ergens op een server staat, zodat deze online blijft en dus beschikbaar blijft voor bezoekers. Hiervoor zal je Hosting Providers moeten benaderen en betalen voor een server voor jouw website.

Verder is het ook belangrijk dat jouw website beveiligd is en dat ook blijft. Daarom zal je ook de beveiliging van jouw website moeten onderhouden, zodat het gebruik van de website veilig is voor al je bezoekers.

 • In your face splash.
 • Bright like a flash.
 • Not afraid to clash.
 • In your face splash.
 • Bright like a flash.
 • Not afraid to clash.

Waaruit bestaan de kosten voor website onderhoud?

De kosten voor het onderhoud van jouw website zijn verdeeld onder een aantal factoren. Hierbij kun je denken aan het betalen voor hosting, het beveiligen van jouw website, onderhoudscontracten en kosten voor het gebruik van een content management systeem. Wat houden deze factoren precies in? Lees rustig verder, dan kom je er vanzelf achter ;).

Hosting

Hosting is één van de voornaamste kosten voor het onderhouden van websites. Als jij een website hebt, dan moet deze worden opgeslagen op een server zodat bezoekers de website kunnen bereiken. Hosting Providers bieden deze service aan en zij vragen hier dan ook een vergoeding voor. De kosten voor hosting variëren, afhankelijk van providers en pakketten die je kiest.

De kosten voor hosting kunnen afhankelijk zijn van de grootte van je website, het aantal bezoekers en de kwaliteit van de hosting service. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor shared hosting, waarbij je een server deelt met andere websites. Ook kan je kiezen voor dedicated hosting, waarbij je een eigen server krijgt.

De kosten voor dedicated hosting zijn hoger dan voor shared hosting, maar daar krijg je dan ook wel iets voor terug. Zo zijn de schijfruimte, het geheugen en de website snelheid een stuk beter dan bij shared hosting.

Domeinnaam

De domeinnaam is het adres van een website op het internet. Het is een unieke naam die wordt gebruikt om jouw website te identificeren. De domeinnaam bestaat uit de eigenlijke domeinnaam en de extensie. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Google.com, dan is ‘Google’ de domeinnaam en ‘.com’ de extensie.

Er bestaan ook andere extensies die je kunt kiezen, zoals ‘.org’, ‘.nl’, etc. Nadat je de domeinnaam hebt gekocht, zal je deze ieder jaar moeten vernieuwen, anders kan je het eigendom over het domein verliezen.

Beveiliging

Het beveiligen van jouw website is van groot belang om deze te beschermen tegen hackers en malware. Het onderhouden van de beveiliging van jouw website kan bestaan uit verschillende zaken zoals het bijwerken van beveiligingssoftware, het installeren van SSL-certificaten en het uitvoeren van back-ups van jouw website.

De kosten om je website te beveiligen kunnen variëren, afhankelijk van de grootte van je website en je beveiligings behoeften. Zo is de ene persoon al tevreden met een simpele SSL versleuteling, maar wil de andere persoon een wat uitgebreidere beveiliging. Hoe uitgebreider je beveiliging, des te meer je hiervoor zult betalen.

Onderhoudscontracten

Veel webdesign- en ontwikkelingsbedrijven bieden contracten aan die kunnen helpen bij het onderhouden van jouw website. Er bestaan verschillende soorten contracten, je kunt hierbij denken aan diensten als het uitvoeren van updates, back-ups en beveiligingscontroles.

De kosten van onderhoudscontracten zijn afhankelijk van de grootte van je website, hoeveel updates je nodig hebt, hoe vaak je back-ups wil laten maken en hoe vaak je een beveiligingscontrole wilt laten uitvoeren.

Content management systeem

Alle websites zijn gemaakt met een bepaald content management systeem (CMS), zoals bijvoorbeeld WordPress, Laravel of Statamic. Het gebruik van deze systemen kan, afhankelijk van welke je in gebruik hebt, bepaalde vaste kosten met zich meebrengen. Zo zal een website die gebouwd is met een CMS als Statamic hogere kosten met zich meebrengen dan een website die gebouwd is met een CMS als WordPress.

Wat kost het onderhoud van een website per maand of per jaar?

De maandelijkse of jaarlijkse kosten van het onderhouden van een website, kunnen erg verschillen. Hoeveel kost een website qua onderhoud? Dit hangt af van verschillende factoren, zoals hoeveel je uit wilt besteden aan anderen, wat voor pakketten je kiest, de hoogte van de kwaliteit van het onderhoud enzovoort.

Het is natuurlijk mogelijk om onderhoud uit te besteden aan professionals en dan zijn er verschillende pakketten waar je uit kunt kiezen. Deze pakketten kunnen bijvoorbeeld een maandelijks of jaarlijks contract zijn en de prijs hiervan hangt af van wat je allemaal wilt laten onderhouden.

Hierbij is het wel belangrijk te onthouden dat je bij jaarlijkse contracten voor een lange periode aan het contact vast zit en dus niet spontaan kunt besluiten om het onderhoud zelf uit te voeren.

Zijn de kosten voor het onderhoud van je website aftrekbaar?

Deze vraag kan kort beantwoord worden: Ja, de kosten die je maakt voor het onderhouden van je website mag je rekenen als zakelijke kosten. Dit betekent dat je deze van je winst mag aftrekken. Dat klinkt goed, toch?

Als jouw website een eigen domein heeft, dan kan je in aanmerking komen voor een kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De enige verdere voorwaarde hiervoor is dat je minimaal €2.601,- eigen investering hebt.

APK voor je website nodig?

Wil jij het onderhouden van jouw website overlaten aan professionals? Bij Dashed zijn we experts op het gebied van alles over web development. Neem dus snel contact op! Dan kunnen we de opties samen bespreken.


Deze CMS’en gebruiken wij om websites te bouwen:

 • Dashed is ons home-made CMS, gebaseerd op het meest populaire PHP framework, Laravel. Onderhoud, veiligheid en snelheid staan hier altijd voorop!

  Laravel
 • Shopify is hét CMS voor een overzichtelijke webshop, die je in no-time gelanceerd hebt. Shopify is een veilige en gangbare keuze voor bijna iedere webshop.

  Shopify
 • WordPress websites staan bekend om hun gebruiksgemak. Vooral het plaatsen en bewerken van content is een piece of cake in WordPress.

  Wordpress
 • Statamic is volledig customizable en daarnaast ook nog eens makkelijk in gebruik. Met Statamic kies je voor een op maat gemaakte website met een gebruiksvriendelijk CMS.

  Statamic
 • We are Dashed
 • We are Dashed
 • We are Dashed
 • We are Dashed
 • We are Dashed
 • We are Dashed
 • Not afraid to double bluff
 • Not afraid to double bluff
 • Not afraid to double bluff
 • Not afraid to double bluff
 • Not afraid to double bluff
 • Not afraid to double bluff

Ready to level up? INSERT COINS
TO PLAY

Durf te investeren in groei. Dashed is voor ondernemers die willen winnen. Neem contact met ons op, dan komen we graag bij je langs voor een next level website. Get Dashed en level up! Waar wacht je nog op?

Get DASHED