Hoe kies je een goede webhost?

Als je van plan bent een website te lanceren, dan weet je waarschijnlijk dat het belangrijk is om een goede webhost te kiezen. Er zijn namelijk talloze opties beschikbaar en dat maakt het een uitdaging om de juiste keuze te maken.

Hoe kies je dan een goede en betrouwbare webhost? In deze blog leggen we uit met welke factoren je rekening moet houden. Lees snel verder, zo weet jij straks hoe je een goede webhost kunt herkennen.

  • In your face splash.
  • Bright like a flash.
  • Not afraid to clash.
  • In your face splash.
  • Bright like a flash.
  • Not afraid to clash.

Hoe kies je een goede webhost?

Tijdens je zoektocht naar een goede webhost is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Er zijn best veel zaken om rekening mee te houden, daarom hebben we voor je gemak de 6 belangrijkste factoren hieronder in een lijstje verwerkt.

Tip: Sla deze lijst op, zodat je hem tijdens het vergelijken van webhosts als spiekbriefje kunt gebruiken

1. Klantenservice

Een goede klantenservice kan voor veel gebruikers een goede toevoeging zijn. De beschikbaarheid van de provider kan voor jou het verschil maken tussen een website die lang offline is en een snel opgelost probleem.

Om erachter te komen of de klantenservice van een webhost op orde is, moet je eerst kijken naar het land waar het bedrijf gevestigd is. Zo is het vaak makkelijker om klantenservice in het Nederlands te ontvangen.

Daarnaast kun je ook kijken naar de reviews die bij het bedrijf worden achtergelaten. Als veel gebruikers slechte ervaringen hebben met de klantenservice, dan is de kans groot dat je hier sporen van terugvindt in de vorm van geschreven reviews of een lage rating.

2. Prestaties en Laadsnelheid

Je wilt natuurlijk dat de bezoekers van je website een soepele en fijne ervaring hebben. Om dat te kunnen bieden, moet je zorgen dat de prestaties en laadsnelheid van jouw website goed op orde zijn. Hoewel je dit deels zelf in de hand hebt, speelt de server waarop je website staat ook een rol.

Het soort webhosting heeft invloed op zowel de prestaties als de laadtijd van je website. Zo heb je shared hosting, waarbij je een server deelt met andere websites.

Daartegenover heb je ook dedicated hosting, waarbij je een volledige server voor jezelf hebt. Bij dedicated hosting zul je natuurlijk betere prestaties en laadtijden hebben, maar dat zie je ook wel terug in het prijskaartje.

Meer weten over soorten webhosting? Lees dan onze blog over ‘Wat is webhosting?’ Daar worden de verschillende soorten webhosting uitgebreid besproken.

3. Beschikbare opslagruimte

Afhankelijk van waar je de website voor gebruikt, is het ook belangrijk om te kijken naar de opslagruimte die providers bieden. Sommige providers hebben namelijk een limiet staan op de beschikbare opslagruimte en kunnen extra kosten in rekening brengen wanneer je deze overschrijdt.

Het is natuurlijk zonde om extra bij te moeten betalen, terwijl je voor een kleine prijsverhoging een pakket had kunnen hebben met meer dan genoeg opslagruimte. Als je denkt dat je website niet veel opslagruimte nodig heeft, dan is het juist slim om een goedkoper abonnement met minder opslagruimte te nemen.

Een website heeft bijvoorbeeld meer opslagruimte nodig als er veel mediabestanden, zoals video's, HD-afbeeldingen of audiobestanden op (komen te) staan. Ook als je een webshop hebt met veel producten kun je verwachten meer opslagruimte nodig te hebben.

4. Beveiliging

Bij het kiezen van een goede webhost, moet je de beveiliging niet over het hoofd zien. Hackers zijn tegenwoordig erg kundig en je wil natuurlijk geen makkelijk doelwit zijn. Als je een website hebt die producten of diensten verkoopt en daardoor persoonsgegevens van bezoekers opslaat, dan wil je zeker weten dat die gegevens veilig zijn.

Webhost providers bieden vaak verschillende soorten beveiliging aan in hun pakketten, zoals SSL-certificaten en beveiligingsservice. Dit zorgt ervoor dat de gegevens van jouw bezoekers worden beschermd. Kijk dus goed naar het beveiligingspakket van je webhost.

5. Dataverkeer limieten

Er zijn providers die een maandelijkse limiet stellen op het dataverkeer. Dit betekent dat zij extra kosten in rekening brengen voor alle bezoekers boven die limiet. Dat is natuurlijk doodzonde en makkelijk te voorkomen.

Check van tevoren alle voorwaarden die zij in hun pakketten stellen en kies voor een webhost die geen limiet instelt. Kies dus nooit voor een webhost die extra kosten in rekening brengt of andere sancties verbindt aan limietoverschrijding.

6. Prijs

Dit is misschien een beetje een open deur, maar daardoor niet minder belangrijk: de prijs van het webhostingpakket. Er kan namelijk nogal een prijsverschil zitten tussen verschillende webhosts. Bij het kijken naar de prijs is het belangrijk te onthouden dat een goedkopere service zeker niet altijd slecht is en vice versa.

Als je kijkt naar de prijs van een webhost, moet je de andere factoren ook in het achterhoofd houden en voor jezelf een afweging maken tussen de prijs en bijgeleverde opties. Vind voor jezelf een acceptabele balans, dan komt het goed ;).

Hoe kies je een webhosting pakket?

Allereerst is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wat de behoeften en het doel van je website zijn. Vanaf daar kun je een aantal zaken afgaan, waar we straks verder in duiken.

Zodra je duidelijk hebt wat het doel van je website is, kun je beginnen met kijken wat er in een webhosting pakket zit.

Wat zit er allemaal in een webhosting pakket

Als je een webhosting pakket kiest, moet je weten wat er normaal gesproken in zo’n pakket zit. Deze pakketten kunnen verschillende functies bevatten. Voor je gemak hebben we de meest voorkomende functies hieronder op een rijtje gezet, met een korte beschrijving erbij.

1. Domeinregistratie:

Sommige webhosting providers bieden de mogelijkheid om een domeinnaam te registreren of bieden een gratis domeinnaam voor een bepaalde periode.

2. Opslagruimte:

Dit verwijst naar de schijfruimte die je krijgt op de server van je webhost om je website bestanden, afbeeldingen, video’s of andere content op te slaan.

3. Bandbreedte:

De bandbreedte gaat over de hoeveelheid gegevensoverdracht die is toegestaan tussen je website en de bezoekers. Hoe meer bandbreedte je krijgt, hoe soepeler je website zal werken. Zelfs tijdens de piekuren met veel bezoekers.

4. E-mailaccounts:

De meeste pakketten bieden de mogelijkheid om je e-mailaccounts aan te maken, die zijn gekoppeld aan je domeinnaam. Je mailadres gaat er dan zo uitzien: [email protected].

5. Databases:

Voor websites die gebruik maken van een CMS platform (Content Management Systeem) zoals WordPress, Laravel of Statamic is het belangrijk dat de provider databases ondersteunt, zoals MySQL of PostgreSQL.

6. Beheerpaneel:

Een beheerpaneel, zoals cPanel of Plesk, stelt je in staat om verschillende aspecten van je webhosting omgeving te beheren, zoals het maken van e-mailaccounts, het beheren van bestanden, het installeren van applicaties en het bekijken van statistieken.

7. Technische ondersteuning:

Een webhosting pakket omvat meestal technische ondersteuning van een provider. Dit kan variëren van basisondersteuning via e-mail tot uitgebreide 24/7 klantenondersteuning via meerdere kanalen.

8. Back-ups:

Het is belangrijk dat er regelmatig back-ups van je website gemaakt worden om verlies van gegevens te voorkomen. Sommige providers bieden automatische back-upfuncties, terwijl anderen handmatige back-ups bieden of dit als een extra dienst aanbieden.

Hier moet je over nadenken

Nu je weet wat er allemaal in een webhosting pakket kan zitten, moet je jezelf afvragen waar jij behoefte aan hebt. Vergelijk verschillende pakketten en de functies die zij bieden en bedenk waarom pakket A of B beter bij jouw behoeften past.

Er zijn een aantal afwegingen die je als koper moet maken om de knoop door te hakken. Zou je nog op kunnen schalen later? Dan moet je zorgen dat je pakket daar ook de ruimte voor biedt. Weet je zeker dat je ‘slechts’ de basics nodig hebt? Zorg er dan voor dat je niet te veel onnodige functies in je pakket neemt.

Kortom, maak de afweging welke functies in een pakket je nu én wellicht in de toekomst nodig hebt. Neem hier rustig de tijd voor en vergelijk verschillende pakketten, zowel inhoudelijk als qua prijs.

Hulp nodig met je nieuwe website?

Ben jij bezig met het opzetten van een nieuwe website, maar heb je hulp nodig? Ons team van experts staat voor je klaar. Of je nu advies nodig hebt bij het kiezen van een geschikt webhosting pakket, technische ondersteuning zoekt of andere vragen hebt, wij zijn er om te helpen. 

Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons weten waar je hulp bij nodig hebt. Dan geven we samen jouw website een vliegende start!

Deze CMS’en gebruiken wij om websites te bouwen:

  • Dashed is ons home-made CMS, gebaseerd op het meest populaire PHP framework, Laravel. Onderhoud, veiligheid en snelheid staan hier altijd voorop!

    Laravel
  • Shopify is hét CMS voor een overzichtelijke webshop, die je in no-time gelanceerd hebt. Shopify is een veilige en gangbare keuze voor bijna iedere webshop.

    Shopify
  • WordPress websites staan bekend om hun gebruiksgemak. Vooral het plaatsen en bewerken van content is een piece of cake in WordPress.

    Wordpress
  • Statamic is volledig customizable en daarnaast ook nog eens makkelijk in gebruik. Met Statamic kies je voor een op maat gemaakte website met een gebruiksvriendelijk CMS.

    Statamic
  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff

Ready to level up? INSERT COINS
TO PLAY

Durf te investeren in groei. Dashed is voor ondernemers die willen winnen. Neem contact met ons op, dan komen we graag bij je langs voor een next level website. Get Dashed en level up! Waar wacht je nog op?

Get DASHED