Wat is responsive webdesign?

Een responsive webdesign zorgt ervoor dat websites zich moeiteloos aanpassen aan het scherm van de bezoeker, ongeacht of ze de website bekijken op een PC, laptop, tablet of smartphone.

Waarom is het zo belangrijk om een website met een responsive design te hebben? Dat vertellen we je in deze blog, dus lees snel verder!

Responsive webdesign betekenis

Oké, maar wat is een responsive webdesign en wat betekent het? Het woord ‘responsive’ komt in dit geval neer op de betekenis ‘snel reagerend’. De website reageert namelijk direct op het formaat van het scherm dat gebruikt wordt. Afbeeldingen worden mooi afgesteld, teksten worden vergroot en bepaalde elementen worden aangepast of weggelaten (zoals bijvoorbeeld het menu).

 • In your face splash.
 • Bright like a flash.
 • Not afraid to clash.
 • In your face splash.
 • Bright like a flash.
 • Not afraid to clash.

Waarom is responsive webdesign belangrijk?

Ga voor jezelf eens na op welk apparaat je meestal iets opzoekt op het internet. Waarschijnlijk gebruik je hier je smartphone voor, net als de meeste mensen.

Je herinnert je vast momenten dat je op een website terecht bent gekomen, waar je steeds moet inzoomen om de tekst te kunnen lezen of de pagina's van de website langzaam laden. Vervelend, toch?

De kans is groot dat je om die reden een andere website besloot te bezoeken, die wel snel en makkelijk te gebruiken is. Een website met een responsive design bijvoorbeeld!

Omdat het internetgebruik via smartphones de laatste jaren flink gestegen is en je het de bezoekers (potentiële klanten) van je website zo makkelijk mogelijk wil maken, is een responsive webdesign bijna een ‘must’.

Als je dit niet doet is de kans groot dat bezoekers liever naar de website van een concurrent gaan, die wel een gebruiksvriendelijke website heeft met een responsive design.

Heeft een responsive webdesign invloed op je SEO?

Ja, een responsive webdesign heeft zeker invloed op je SEO (Search Engine Optimization). Google heeft bevestigd dat responsive design een belangrijke factor is bij het bepalen van je positie in de zoekresultaten.

Er zijn 4 redenen waarom een responsive webdesign een positieve invloed heeft op je SEO:

1. Verbeterde mobiele ervaring

Met het toenemend aantal mobiele gebruikers is het belangrijk dat je website goed presteert op smartphones en tablets. Een responsive design zorgt ervoor dat je website zich aanpast aan verschillende schermformaten. Hierdoor kunnen gebruikers makkelijk navigeren, teksten lezen en acties uitvoeren.

Een positieve gebruikerservaring op mobiele apparaten kan resulteren in lagere bouncepercentages, langere bezoektijden en hogere betrokkenheid, wat gunstig is voor je SEO.

Het bouncepercentage is een waarde die aangeeft hoeveel bezoekers op je website komen en meteen weer weggaan.

2. Kortere laadtijden

Responsive websites hebben over het algemeen kortere laadtijden, omdat er geen aparte mobiele versie van de website hoeft te worden geladen. Snelle laadtijden zijn belangrijk voor zowel gebruikerservaring als SEO. Google rangschikt snel ladende websites namelijk vaak hoger in de zoekresultaten.

3. Geen dubbele content

Als je aparte mobiele en desktop versies van je website hebt, kan dit leiden tot dubbele content problemen. Dit kan nadelig zijn voor je SEO, omdat zoekmachines mogelijk moeite hebben om te bepalen welke versie van de content ze moeten indexeren en rangschikken.

Met een responsive design heb je één URL en dezelfde HTML-code voor alle apparaten, waardoor dubbele content problemen worden voorkomen.

4. Verbeterde linkbuilding

Met een responsive design hoef je geen aparte links te bouwen voor je mobiele en desktopversies. In plaats daarvan worden alle inkomende links samengevoegd naar één URL, waardoor de link autoriteit wordt geconcentreerd. Dit kan bijdragen aan een sterker linkprofiel en betere SEO resultaten.

Hoe test ik of mijn website een responsive design heeft?

Om te testen of je website een responsive design heeft, kun je een aantal stappen volgen:

1. Gebruik de responsive modus van je webbrowser:

Moderne browsers zoals Google, Firefox en Safari bieden een responsive modus waarmee je de weergave van je website op verschillende schermformaten kunt stimuleren.

Open je website in de browser, activeer de responsieve modus en selecteer verschillende apparaten of schermformaten om te controleren of de lay-out en inhoud van je website zich aanpassen aan verschillende schermgroottes.

2. Handmatig testen op verschillende apparaten:

Test je website op verschillende apparaten, zoals desktop computers, laptops, tablets en smartphones. Open je website op elk apparaat en kijk of de inhoud op de juiste manier wordt weergegeven.

3. Gebruik online responsive design tools:

Er zijn verschillende online tools beschikbaar waarmee je de responsiviteit van je website kunt testen. Enkele populaire tools zijn Responsive Design Checker, BrowserStack en Am I Responsive.

4. Gebruik Google’s Mobile-Friendly Test:

Google biedt een Mobile-Friendly Test Tool waarmee je kunt controleren of je website geschikt is voor mobiele apparaten. Voer eenvoudig de URL van je website in en Google analyseert of je site mobielvriendelijk is. De tool geeft ook suggesties en verbeterpunten om de mobiele gebruikerservaring te optimaliseren.

Een responsive design en website die voldoen aan alle eisen

Wil jij een website laten bouwen met responsive design? Of wil je een responsive design voor je huidige website? Dan staat ons team met ervaren developers voor je klaar! Alle websites die wij bouwen zijn altijd responsive, omdat wij altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste trends binnen de web development

Neem dus snel contact met ons op, dan zorgen wij dat jouw website voldoet aan alle eisen.


Deze CMS’en gebruiken wij om websites te bouwen:

 • Dashed is ons home-made CMS, gebaseerd op het meest populaire PHP framework, Laravel. Onderhoud, veiligheid en snelheid staan hier altijd voorop!

  Laravel
 • Shopify is hét CMS voor een overzichtelijke webshop, die je in no-time gelanceerd hebt. Shopify is een veilige en gangbare keuze voor bijna iedere webshop.

  Shopify
 • WordPress websites staan bekend om hun gebruiksgemak. Vooral het plaatsen en bewerken van content is een piece of cake in WordPress.

  Wordpress
 • Statamic is volledig customizable en daarnaast ook nog eens makkelijk in gebruik. Met Statamic kies je voor een op maat gemaakte website met een gebruiksvriendelijk CMS.

  Statamic
 • We are Dashed
 • We are Dashed
 • We are Dashed
 • We are Dashed
 • We are Dashed
 • We are Dashed
 • Not afraid to double bluff
 • Not afraid to double bluff
 • Not afraid to double bluff
 • Not afraid to double bluff
 • Not afraid to double bluff
 • Not afraid to double bluff

Ready to level up? INSERT COINS
TO PLAY

Durf te investeren in groei. Dashed is voor ondernemers die willen winnen. Neem contact met ons op, dan komen we graag bij je langs voor een next level website. Get Dashed en level up! Waar wacht je nog op?

Get DASHED