Ben jij van plan een webapplicatie te starten of wil je weten wat de voordelen zijn van een webapplicatie? We got you! In deze blog vertellen we alles wat je moet weten over webapplicaties én wat de voordelen van een webapplicatie zijn. Dus scroll gezellig met ons mee ;).
Wat is een webapplicatie?
Wat is een webapplicatie?
Een webapplicatie is simpel gezegd een softwareprogramma, dat toegankelijk is via een webbrowser. Het is eigenlijk een interactieve website, waarin je zelf allerlei acties kunt uitvoeren.
In tegenstelling tot traditionele desktopapplicaties, die op een specifiek besturingssysteem moeten worden geïnstalleerd, kan een webapplicatie worden gebruikt via een internetverbinding op verschillende apparaten, zoals computers, smartphones en tablets.
Om te zorgen dat een webapplicatie zo goed en gebruiksvriendelijk blijft werken, wordt naast technieken zoals html, css en PHP, ook gebruikgemaakt van andere technieken. Hierbij moet je denken aan technieken zoals Javascript, AJAX of jQuery.
Wat is het verschil tussen een webapplicatie en native app?
Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen een webapplicatie en een native applicatie. Om het overzichtelijk te houden hebben we de 4 belangrijkste verschillen hieronder op een rijtje gezet.
1. Toegankelijkheid
Een webapplicatie is toegankelijk via de browser op verschillende apparaten met een internetverbinding. Een native app aan de andere kant moet worden gedownload en geïnstalleerd op een specifiek apparaat via een app store. Native apps hebben ook niet altijd een internetverbinding nodig om te functioneren, terwijl webapplicaties altijd internetverbinding nodig hebben.
2. Functionaliteit en toegang tot bronnen
Native apps hebben vaak toegang tot de volledige functionaliteiten van het apparaat waarop ze draaien. Ze kunnen gebruikmaken van specifieke hardware functies zoals GPS, camera, microfoon, enz. Webapplicaties hebben over het algemeen niet zoveel toegang tot de zulke hardware functies van een apparaat.
3. Distributie en updates
Omdat native apps worden verkregen via app stores, moeten ze ook worden geïnstalleerd en geüpdatet via deze store. Webapplicaties daarentegen zijn direct toegankelijk via een webbrowser en vereisen geen installatie. Ook worden updates op webapplicaties automatisch uitgevoerd, zonder dat de gebruiker daar iets voor hoeft te doen.
4. Ontwikkelingskosten en onderhoud
Het ontwikkelen van native apps voor meerdere platforms kan duurder en tijdrovender zijn, omdat ze afzonderlijk moeten worden gebouwd voor elk besturingssysteem.
Webapplicaties kunnen goedkoper zijn om te ontwikkelen, omdat ze worden gemaakt met web technologieën die platform onafhankelijk zijn. Onderhoud en updates voor native apps moeten ook apart worden uitgevoerd voor elk platform, terwijl webapplicaties centraal kunnen worden bijgewerkt.
Wanneer maak je gebruik van een webapplicatie?
Twijfel je tussen het laten ontwikkelen van een webapplicatie of een native app? Dan zijn er een aantal dingen die je jezelf moet afvragen voor je de knoop doorhakt. Zo moet bedenken het doel van je applicatie en hoe gebruikers het meest gebruik zullen maken van je applicatie.
Als gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid een belangrijk meewegenende factor zijn voor je applicatie, dan is het beter om te kiezen voor een webapplicatie. Gebruikers hoeven dan namelijk niks te installeren en hebben direct toegang tot de applicatie, als ze internetverbinding hebben natuurlijk.
Als je een complexere applicatie wilt ontwikkelen, waar gebruikers langere tijden op gaan besteden, dan is het in de meeste gevallen beter om te kiezen voor een native app. Je kunt dan namelijk meer en complexere functionaliteit bouwen.
De 5 voordelen van een webapplicatie
Oké, we hebben nu besproken wat een webapplicatie precies is en daar zijn al een aantal voordelen bij besproken. Maar, webapps hebben nog meer voordelen. Om het overzicht te houden zetten we hieronder de 5 voordelen voor je op een rijtje.
1. Toegankelijkheid
Een van de grootste voordelen van web apps is, in tegenstelling tot native apps, dat ze erg toegankelijk zijn. Gebruikers hebben makkelijk toegang tot de applicaties via een webbrowser op verschillende apparaten zoals een desktop, smartphone of tablet, zonder dat ze extra software hoeven te installeren.
Dit maakt het erg toegankelijk voor gebruikers, die snel en moeiteloos toegang willen hebben tot de applicatie.
2. Platformonafhankelijkheid
Webapplicaties zijn platform onafhankelijk, dat betekent dat ze kunnen draaien op verschillende besturingssystemen zoals Linux, Windows, Mac OS, enzovoort. Dit heeft als voordeel dat ze flexibeler en makkelijker te implementeren zijn in verschillende IT-omgevingen.
3. Geen installatie en updates
Omdat de servers van een webapplicatie gevestigd zijn in een webbrowser, hoef je de app niet los te installeren zoals het geval is bij bijvoorbeeld native apps. Gebruikers hoeven alleen de URL in te voeren en kunnen direct aan de slag. Ook hoef je zelf geen updates uit te voeren, deze worden namelijk automatisch uitgevoerd.
4. Schaalbaarheid en onderhoud
Webapplicaties zijn makkelijk schaalbaar en groeien dus mee met jouw behoeften. De verwerking en opslag van de server vindt plaats op servers. Hierdoor kunnen aanpassingen op de servers makkelijk worden uitgevoerd, zonder dat individuele gebruikers hier last van hebben. Het onderhoud en de updates van de webapplicatie worden meestal centraal uitgevoerd, wat zorgt voor een efficiënter beheer en lagere operationele kosten.
5. Tijd en kosten besparen
Met een webapplicatie bespaar je een hoop tijd. Bedrijfsprocessen die eerst door individuen moesten worden uitgevoerd, worden nu grotendeels geautomatiseerd. Doordat je hier tijd mee bespaart, bespaar je ook automatisch kosten. De tijd die door de app vrijkomt, kun je nu namelijk in andere taken binnen je bedrijf steken.
Een webapplicatie als oplossing voor al jouw zorgen!
Wil jij graag een webapplicatie laten bouwen om het leven van jouw bedrijf én van je klanten makkelijker te maken? Bij Dashed staan onze ervaren developers voor jou klaar! Wij zijn gespecialiseerd in het maken van op maat gemaakte webapplicaties. Geen uitdaging is voor ons te veel.
Neem vandaag nog contact op, dan bespreken we de mogelijkheden onder het genot van onze heerlijke koffie ;).
Deze CMS’en gebruiken wij om websites te bouwen:
-
Dashed is ons home-made CMS, gebaseerd op het meest populaire PHP framework, Laravel. Onderhoud, veiligheid en snelheid staan hier altijd voorop!
-
Shopify is hét CMS voor een overzichtelijke webshop, die je in no-time gelanceerd hebt. Shopify is een veilige en gangbare keuze voor bijna iedere webshop.
-
WordPress websites staan bekend om hun gebruiksgemak. Vooral het plaatsen en bewerken van content is een piece of cake in WordPress.
-
Statamic is volledig customizable en daarnaast ook nog eens makkelijk in gebruik. Met Statamic kies je voor een op maat gemaakte website met een gebruiksvriendelijk CMS.