Wat zijn de voordelen van een Statamic website?

Alles over de voor- en nadelen van Statamic en meer!

Wanneer je een website wilt maken zijn er naast WordPress ook andere systemen waar je uit kunt kiezen. Een minder bekend CMS is Statamic. In deze blog geven we uitleg over wat Statamic precies is, wat de voor- en nadelen van Statamic zijn en kijken we of dit een geschikt CMS is om jouw website mee te bouwen.

Wat is Statamic?

Statamic is een CMS. CMS staat voor content management systeem, met een CMS kun je websites bouwen en ontwerpen. Bij het uitzoeken van een CMS is het belangrijk dat je let op zaken als: gebruiksgemak, veiligheid en schaalbaarheid. Dit zijn precies de kwaliteiten die Statamic biedt bij het maken van een website. Statamic is gemaakt voor het ontwikkelen van snelle en gebruiksvriendelijke websites.

Statamic is een flat-file CMS dat gebaseerd is op Laravel. Bij een flat-file systeem wordt de data in tekstbestanden in de server opgeslagen in plaats van een database. Dit heeft als voordeel dat hackers geen extra toegangspunten hebben en dat je gemakkelijk meerdere versies van bestanden kunt opslaan en wijzigen.

 • In your face splash.
 • Bright like a flash.
 • Not afraid to clash.
 • In your face splash.
 • Bright like a flash.
 • Not afraid to clash.

De voordelen van Statamic

Statamic is een pionier in de wereld van CMS’en. Dit brengt enkele voordelen met zich mee. De grootste voordelen hebben wij voor jouw gemak in een lijstje gezet.

1. Flat-file content management systeem

In tegenstelling tot WordPress, maakt Statamic gebruik van een flat-file CMS. Dit houdt zoals eerder vermeld, in dat de data in tekstbestanden in de server worden opgeslagen in plaats van een database.

Dit klinkt natuurlijk erg leuk, maar wat heb je daar precies aan? Er zijn 4 voordelen die een flat-file CMS met zich meebrengt:

2. Snelheid

Omdat Statamic geen gebruik maakt van een database, zijn de laadtijden erg snel. Dit is fijn voor de eindgebruiker op je website en enorm belangrijk voor je SEO! Wist je dat websites met een laadtijd van langer dan 2 seconden niet eens geïndexeerd worden in Google?

3. Veiligheid

Het eerste waar hackers naar kijken zijn je databases. Een flat-file CMS maakt hier geen gebruik van, waardoor ze minder toegangspunten hebben om de data te bereiken. Dit zorgt voor een hoge veiligheidsgraad in je website.

4. Versiebeheer

Een ander nadeel aan databases is dat ze niet kunnen worden opgeslagen in versiebeheersystemen zoals Bitbucket. Maar wanneer je slechts files hebt dan is het erg gemakkelijk verplaatsen, inzetten en editen.

5. Gebouwd in Laravel

Statamic is gebouwd in Laravel. Dit houdt in dat Statamic dus net zo stabiel, snel en veilig is als Laravel! Laat dit nou precies zijn wat wij (en velen anderen) verlangen van een CMS. Daarnaast zijn er een hoop koppelingen mogelijk, waardoor dit CMS erg geschikt is voor maatwerk.

Het nadeel van Statamic

Natuurlijk heeft ieder voordeel ook zijn nadeel, maar bij Statamic valt dat nog reuze mee. Het grootste nadeel van Statamic is dat het niet gratis is. Je betaald namelijk per website een licentie van ongeveer €240,-.

Is Statamic een geschikt CMS voor mijn website?

Bij het kiezen van een CMS om je website op te bouwen, is het belangrijk om naar jouw wensen te kijken en jezelf de vraag te stellen: ‘Aan welke eisen moet mijn website voldoen?’ Als een van deze eisen is dat het gratis is, dan is het beter om te kijken naar gratis alternatieven zoals WordPress.

Wanneer je prioriteit is dat je website van hoge kwaliteit is en deze op maat gemaakt moet worden, dan is het wellicht verstandig om de kosten van de licentie in overweging te nemen. Want in tegenstelling tot WordPress, waar je de keuze hebt uit verschillende templates, is het mogelijk om maatwerk van hoge kwaliteit te ontwikkelen in Statamic.

Website laten maken door Dashed

Het is ook mogelijk om het maken van je website over te laten aan professionals. Als er iets is waar wij goed in zijn is het wel kick-ass websites maken! Wij zijn specialisten in maatwerk en helpen je graag aan een overtuigende professionele website, waar je nog jaren van kunt genieten.

Voor vrijblijvend advies mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen!
 • We are Dashed
 • We are Dashed
 • We are Dashed
 • We are Dashed
 • We are Dashed
 • We are Dashed
 • Not afraid to double bluff
 • Not afraid to double bluff
 • Not afraid to double bluff
 • Not afraid to double bluff
 • Not afraid to double bluff
 • Not afraid to double bluff

Ready to level up? INSERT COINS
TO PLAY

Durf te investeren in groei. Dashed is voor ondernemers die willen winnen. Neem contact met ons op, dan komen we graag bij je langs voor een next level website. Get Dashed en level up! Waar wacht je nog op?

Get DASHED