1. Progressive web applications
De eerste web development trend die we bespreken zijn progressive web applications (PWA). Een PWA is een website die zich gedraagt als een applicatie. Deze applicaties combineren het beste van een website met het gebruiksgemak van een mobiele applicatie. Bij een PWA staat mobiel gebruik centraal en worden webfunctionaliteiten gebruikt om een app-achtige ervaring te bieden aan de gebruikers.
Een voorbeeld van een PWA is bijvoorbeeld meubelplaats.nl. Het is een pagina die functioneert als een applicatie als je deze bezoekt via je smartphone. PWA’s werken ook offline, zijn erg snel en werken op verschillende apparaten. Verder voelt het gebruik aan als het gebruik van een mobiele applicatie en werken alle functionaliteiten, zoals buttons, erg goed.
2. Kunstmatige intelligentie en ‘machine learning’
Een trend die al een aantal jaren een stijgende lijn heeft en daarom ook dit jaar razend populair zal blijven, is het gebruik van kunstmatige intelligentie (KI of AI) en ‘machine learning’ (ML). Steeds meer bedrijven proberen deze nieuwe technologie te gebruiken in hun web development.
Een voorbeeld van een razend populaire KI, waar je ongetwijfeld al van gehoord hebt, is Chat GPT. Chat GPT is een erg handige tool die je kan gebruiken om teksten mee te schrijven. Ook zijn er vergelijkbare AI technologieën die zelf codes kunnen schrijven of ontwerpen kunnen maken voor webbouwers.
3. Single-page applications
Een single-page application (SPA) is een webapplicatie die bestaat uit 1 pagina. Een bekend voorbeeld van een SPA is Netflix. De browser of applicatie laadt de basis in één keer, wat erg gunstig is voor de snelheid, de gebruiksvriendelijkheid en maakt het een stuk overzichtelijker.
Een SPA lijkt erg op een one-page website, maar heeft één groot verschil. Dit verschil is dat bij een SPA de informatie pas geladen wordt als de gebruiker daar om vraagt, terwijl bij een one-page website alle informatie in één keer geladen wordt. Zo is Netflix een SPA, maar wordt er wél aanvullende informatie geladen op het moment dat je bijvoorbeeld een nieuw filmgenre kiest of op een film klikt voor meer info.
4. Dark mode
De ‘dark mode’ of in het Nederlands ‘donkere modus’, is een functie die de achtergrond van een website, webapplicatie of mobiele applicatie donker maakt in plaats van de standaard witte achtergrond. Dit maakt het minder vermoeiend voor je ogen als je er een langere tijd naar kijkt.
Of dark mode juist prettiger is hangt af van persoonlijke voorkeuren. Zo vinden veel mensen het juist wel fijn om langere teksten met een witte achtergrond en zwarte letters te lezen. Ook kan de dark mode helpen een betere nachtrust te krijgen omdat de felle 'wakker houdende' lichten weggefilterd worden.
Verder gebruikt de ‘dark mode’ ook minder energie dan de standaard ‘light mode’, als je het op je smartphone gebruikt. Door de razend groeiende populariteit van de ‘dark mode’, maken steeds meer developers gebruik van deze optie.