Dé 11 web development trends voor 2023

Slimme developers en ondernemers kijken altijd vooruit. Hierdoor zijn ze voorbereid op alles wat de toekomst gaat bieden. Niemand weet hoe de toekomst van het web er precies uit gaat zien, net als niemand 20 jaar geleden wist hoe het web er nu uit zou zien. Toch zijn er een aantal belangrijke trends gaande die je een kijkje in de toekomst geven.

Wil jij ook voorbereid de toekomst ingaan en online succes behalen? Lees dan deze blog, waarin we de web development trends van 2023 voor jou op een rijtje zetten!

1. Progressive web applications

De eerste web development trend die we bespreken zijn progressive web applications (PWA). Een PWA is een website die zich gedraagt als een applicatie. Deze applicaties combineren het beste van een website met het gebruiksgemak van een mobiele applicatie. Bij een PWA staat mobiel gebruik centraal en worden webfunctionaliteiten gebruikt om een app-achtige ervaring te bieden aan de gebruikers.

Een voorbeeld van een PWA is bijvoorbeeld meubelplaats.nl. Het is een pagina die functioneert als een applicatie als je deze bezoekt via je smartphone. PWA’s werken ook offline, zijn erg snel en werken op verschillende apparaten. Verder voelt het gebruik aan als het gebruik van een mobiele applicatie en werken alle functionaliteiten, zoals buttons, erg goed.

2. Kunstmatige intelligentie en ‘machine learning’

Een trend die al een aantal jaren een stijgende lijn heeft en daarom ook dit jaar razend populair zal blijven, is het gebruik van kunstmatige intelligentie (KI of AI) en ‘machine learning’ (ML). Steeds meer bedrijven proberen deze nieuwe technologie te gebruiken in hun web development.

Een voorbeeld van een razend populaire KI, waar je ongetwijfeld al van gehoord hebt, is Chat GPT. Chat GPT is een erg handige tool die je kan gebruiken om teksten mee te schrijven. Ook zijn er vergelijkbare AI technologieën die zelf codes kunnen schrijven of ontwerpen kunnen maken voor webbouwers.

3. Single-page applications

Een single-page application (SPA) is een webapplicatie die bestaat uit 1 pagina. Een bekend voorbeeld van een SPA is Netflix. De browser of applicatie laadt de basis in één keer, wat erg gunstig is voor de snelheid, de gebruiksvriendelijkheid en maakt het een stuk overzichtelijker.

Een SPA lijkt erg op een one-page website, maar heeft één groot verschil. Dit verschil is dat bij een SPA de informatie pas geladen wordt als de gebruiker daar om vraagt, terwijl bij een one-page website alle informatie in één keer geladen wordt. Zo is Netflix een SPA, maar wordt er wél aanvullende informatie geladen op het moment dat je bijvoorbeeld een nieuw filmgenre kiest of op een film klikt voor meer info.

4. Dark mode

De ‘dark mode’ of in het Nederlands ‘donkere modus’, is een functie die de achtergrond van een website, webapplicatie of mobiele applicatie donker maakt in plaats van de standaard witte achtergrond. Dit maakt het minder vermoeiend voor je ogen als je er een langere tijd naar kijkt.

Of dark mode juist prettiger is hangt af van persoonlijke voorkeuren. Zo vinden veel mensen het juist wel fijn om langere teksten met een witte achtergrond en zwarte letters te lezen. Ook kan de dark mode helpen een betere nachtrust te krijgen omdat de felle 'wakker houdende' lichten weggefilterd worden.

Verder gebruikt de ‘dark mode’ ook minder energie dan de standaard ‘light mode’, als je het op je smartphone gebruikt. Door de razend groeiende populariteit van de ‘dark mode’, maken steeds meer developers gebruik van deze optie.

  • In your face splash.
  • Bright like a flash.
  • Not afraid to clash.
  • In your face splash.
  • Bright like a flash.
  • Not afraid to clash.

5. Chatbots en virtual assistants

Deze web development trend zal je vast niet ontgaan zijn: het gebruik van chatbots en virtual assistants. Deze technologieën kunnen zelfstandig vragen van klanten beantwoorden, customer support bieden en zelfs transacties regelen. Het is dan ook niet gek dat steeds meer bedrijven gebruik maken van deze chatbots en virtual assistants in webapplicaties en pagina’s, om ondersteuning te bieden en saaie standaard taken op zich te nemen.

Chatbots kunnen namelijk een vergadering plannen, grapjes vertellen en je helpen met een aankoop van bijvoorbeeld schoenen. De betere chatbots kunnen zelf volledige interactieve gesprekken met je voeren en bovendien reageren ze altijd direct!

6. WebAssembly

WebAssembly is een binair format voor uitvoerbare programma’s. Het binaire format van WebAssembly is een stuk sneller dan Javascript, dat gebruikmaakt van een tekstformaat. Het parsen en downloaden, twee taken die nodig zijn voor het opstarten, zijn in totaal 20 keer sneller. Daarbovenop is WebAssembly ook nog eens beschikbaar voor veel verschillende platformen.

7. Responsive design

Responsive design is een manier van ontwerpen en bouwen, die rekening houdt met verschillende apparaten. Dit is tegenwoordig enorm populair omdat veel mensen via hun smartphone of tablet op het internet gaan. In 2021 werd zelfs 65% van alle zoekopdrachten gedaan vanaf een smartphone (www.leadi.nl). Het is dan ook niet gek dat sommige developers bij het ontwikkelen van een nieuwe webpagina eerst een ‘mobile-first’ design maken.

Bovendien hoeven er met een responsive design geen verschillende websites gemaakt te worden voor verschillende apparaten. In plaats daarvan past de vormgeving van de website zich aan op de afmetingen van het scherm.

8. Cloud-based development en deployment

Cloud-based houdt in dat de IT-diensten via het internet verlopen, waardoor gebruikers altijd en overal toegang hebben tot hun software en applicaties. Een van de grootste voordelen van cloud-based development en deployment is dat het erg schaalbaar is. Het is voor organisaties met een cloud-based infrastructuur makkelijk om webapplicaties uit te breiden en meer bezoekers te laten doorstromen, zonder dure hardware uitbreidingen aan te schaffen.

9. Serverless computing

Serverless computing is een architectuur waarbij de software-uitvoering, zoals een webapplicatie, volledig wordt beheerd door een cloud provider. Dit betekent dat de software uitvoering niet hoeft te worden opgeslagen op een server. Het grootste voordeel hiervan is kosten besparen en makkelijk uitbreiden. Met een infrastructuur die serverless is kunnen webapplicaties automatisch uitbreiden, zonder dat je hier dure hardware voor hoeft aan te schaffen.

10. Optimized voice search

Een andere populaire trend, waar je waarschijnlijk bekend mee bent, is het gebruik van voice search om bijvoorbeeld iets op te zoeken op je smartphone. Waarom is dit nu een trend? Dat komt omdat de kwaliteit van de stembesturing een stuk beter is geworden en de komende jaren zal dit waarschijnlijk alleen nog maar beter worden.

Er zijn steeds meer producten op de markt gekomen waarbij het gebruik van je stem de basis is voor de besturing. Hierbij kun je denken aan producten zoals Siri, Amazon Alexa en Google Home. Door tegen deze apparaten te praten voeren zij de taken voor jou uit.

11. JavaScript frameworks

De basis om een interactieve webpagina te bouwen begint vaak bij een JavaScript framework. Het gebruik van JavaScript frameworks zoals AngularJc, ReactJs en VueJs blijft de laatste jaren toenemen en daarom hoort deze dan ook zeker thuis in de trends van 2023. Ook andere populaire web development trends zoals, PWA en single-page applicaties worden vaak gebouwd op basis van JavaScript frameworks.

Dashed en de toepassing van de nieuwste web development trends

Heb jij ook graag een voorsprong op je concurrenten? We got you! Dashed bestaat uit een jong en ambitieus team, dat altijd op de hoogte is van de laatste trends en ontwikkelingen. 

Dit vertalen we dan ook door naar wat wij het beste doen: kick-ass websites bouwen! 
Wil jij ook mee profiteren van de nieuwste web development trends? Neem dan nu contact op!






Deze CMS’en gebruiken wij om websites te bouwen:

  • Dashed is ons home-made CMS, gebaseerd op het meest populaire PHP framework, Laravel. Onderhoud, veiligheid en snelheid staan hier altijd voorop!

    Laravel
  • Shopify is hét CMS voor een overzichtelijke webshop, die je in no-time gelanceerd hebt. Shopify is een veilige en gangbare keuze voor bijna iedere webshop.

    Shopify
  • WordPress websites staan bekend om hun gebruiksgemak. Vooral het plaatsen en bewerken van content is een piece of cake in WordPress.

    Wordpress
  • Statamic is volledig customizable en daarnaast ook nog eens makkelijk in gebruik. Met Statamic kies je voor een op maat gemaakte website met een gebruiksvriendelijk CMS.

    Statamic
  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff

Ready to level up? INSERT COINS
TO PLAY

Durf te investeren in groei. Dashed is voor ondernemers die willen winnen. Neem contact met ons op, dan komen we graag bij je langs voor een next level website. Get Dashed en level up! Waar wacht je nog op?

Get DASHED