Lokale SEO - hoe werkt het?

Met lokale SEO (Search Engine Optimization) verbeter je de online vindbaarheid van jouw onderneming in de regio. Dit houdt simpelweg in dat je meer klanten en bezoekers kunt bereiken door hoger te scoren op zoekmachines zoals Google. Maar wat is lokale SEO precies en waarom is het zo belangrijk? Dat gaan we je in de blog vertellen, dus ga eens rustig zitten en lees met ons mee.

  • In your face splash.
  • Bright like a flash.
  • Not afraid to clash.
  • In your face splash.
  • Bright like a flash.
  • Not afraid to clash.

Wat is lokale SEO?

SEO staat voor zoekmachine optimalisatie en gaat over het verbeteren van je online vindbaarheid. Wat is dan het verschil tussen ‘normale’ SEO en lokale SEO? De naam geeft het natuurlijk al een beetje weg: lokale SEO zorgt voor een betere vindbaarheid van jouw onderneming in de buurt.

Om het wat duidelijker te maken is hier een voorbeeld: Stel, je hebt een schildersbedrijf in Eindhoven. Als iemand in de buurt zijn/haar kozijnen opnieuw wilt laten schilderen, zal diegene waarschijnlijk online gaan zoeken naar 'Schildersbedrijf Eindhoven’ of soms specifieker 'Schildersbedrijf Eindhoven ervaren met kozijnen schilderen’.

Als jij met je schildersbedrijf in Eindhoven zou inzetten op lokale SEO, dan zou je ergens bovenaan verschijnen in de SERP (Search Engine Result Page) in het geval van het voorbeeld hierboven. De kans is dan groot dat mensen die zoekwoorden invoeren, zoals hierboven aangegeven, potentiële klanten worden.

Om de lokale vindbaarheid van een onderneming te optimaliseren zijn er een aantal technieken, die net iets afwijken van de methoden die je zou gebruiken van reguliere SEO. Hoe dat precies werkt, kun je verder in de blog lezen ;).

Waarom is lokale SEO belangrijk?

Er zijn een aantal redenen waarom lokale SEO essentieel is als je een onderneming hebt, die veelal afhankelijk is van klanten in de regio. Om het overzichtelijk te houden hebben we de 4 belangrijkste redenen verwerkt in een lijstje.

Zichtbaarheid voor lokaal publiek: Lokale SEO zorgt dat je bedrijf verschijnt wanneer mensen in jouw regio online zoeken naar producten of diensten die je aanbiedt. Dit vergroot de kans de potentiële klanten jouw bedrijf vinden en contact met je opnemen.

Concurrentievoordeel: Als je concurrenten wel gebruikmaken van lokale SEO en jij niet, loop je een groot risico veel klanten te verliezen aan concurrenten die wel goed zichtbaar zijn in lokale zoekresultaten.

Klantvertrouwen: Positieve online recensies en beoordelingen, een belangrijk onderdeel van lokale SEO, helpen bij het opbouwen van vertrouwen bij potentiële klanten. Mensen hebben over het algemeen meer vertrouwen in bedrijven met goede recensies.

Kostenbesparing: In vergelijking met traditionele marketingmethoden zoals advertenties in lokale kranten of flyers, kan lokale SEO kostenefficiënter zijn en een groter bereik hebben.

Als je bedrijf voornamelijk afhankelijk is van lokale klanten, dan zou lokale SEO een hoge prioriteit op je lijstje moeten hebben. Klanten komen dan voornamelijk bij jouw bedrijf terecht via je website, door te zoeken op zoekmachines. Er zijn dan twee factoren waar bezoekers opletten, die zwaar meewegen bij het maken van hun keuze:

1. Hoe hoog een website scoort.

2. De recensies van een website.

De positie in zoekresultaten wordt deels beïnvloed door de E-A-T-richtlijnen van Google, afgekort voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness (deskundigheid, gezag en betrouwbaarheid).

Expertise: Een website met een hoog kennisniveau in een bepaald vakgebied

Authoritativeness: Een website met een goede online reputatie

Trustworthiness: Een website die als betrouwbaar wordt gezien

Google-recensies hebben een aanzienlijke invloed op de laatste richtlijn, namelijk Trustworthiness. Positieve beoordelingen van lokale klanten fungeren als een signaal voor Google dat jouw bedrijf betrouwbaar is en daarom een goede keuze is om te tonen in zoekresultaten.

Maar dat is niet het enige: voor potentiële klanten die je bedrijfsprofiel bekijken, bieden deze recensies een gevoel van vertrouwen, waardoor ze eerder geneigd zijn om jouw locatie te bezoeken.

Hoe werkt lokale SEO?

Als een bezoeker in de buurt bijvoorbeeld zoek naar ‘schildersbedrijf in de buurt’, dan krijgt hij/zij het volgende te zien op de resultatenpagina:

Afhankelijk van welke locatie je invoert of op welke locatie je bent, krijg je verschillende resultaten te zien. Omdat er in het voorbeeld ‘Eindhoven’ als locatie is ingevoerd, krijg je een kaart van Eindhoven te zien met verschillende schildersbedrijven erop. De kaart is bovendien interactief. Je kunt op de locaties klikken om zo meer informatie over het bedrijf te krijgen

Als bedrijf wil je het liefst natuurlijk in deze ‘top 3’ verschijnen binnen deze lokale resultaten, maar hoe krijg je dat voor elkaar?

De bedrijven die hier hoog scoren, zijn niet ‘toevallig’ op die plek terechtgekomen. Zij hebben de afgelopen jaren hard moeten werken aan hun lokale SEO, om zo hun organische vindbaarheid te verhogen.

Google rangschikt jouw bedrijf op basis van factoren: nabijheid, relevantie en betrouwbaarheid. Om te zorgen dat je op alle 3 de factoren goed scoort, zijn er een aantal zaken die je goed op orde moet hebben. Deze zullen we hieronder bespreken.

Google ‘Mijn Bedrijf’

Om te beginnen moet je je bedrijf registreren op Google ‘Mijn Bedrijf’. Deze registratie zorgt ervoor dat je bedrijf verschijnt in de zoekresultaten op Google en Google Maps, samen met andere relevante informatie. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld foto’s, het adres, de openingstijden en het telefoonnummer van jouw bedrijf zien.

Ook kunnen klanten hier makkelijk recensies over je bedrijf schrijven. Dit is erg belangrijk, omdat recensies van derden een grote bijdrage leveren aan je positie op de SERP.

Wees consistent met NAP

Zorg ervoor dat je NAP (naam, adres en telefoonnummer) consistent is op zowel Google 'Mijn Bedrijf’ als op je website. Het consistent gebruiken van dezelfde gegevens en opmaak op je website en in vermeldingen op andere websites geeft positieve signalen aan zoekmachines wat betreft betrouwbaarheid. Bovendien laat je op de manier aan Google zien dat het om hetzelfde bedrijf gaat.

Daarnaast draagt het ook bij aan de geloofwaardigheid voor je bezoekers. Het is belangrijk om deze gegevens en andere bedrijfsinformatie op je website up-to-date te houden om betrouwbaar over te blijven komen.

Lokaal relevante zoekwoorden

Onderzoek welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw bedrijf en specifiek gericht zijn op jouw locatie. Om erachter te komen welke woorden die zijn, zal je eerst een zoekwoordenonderzoek moeten doen (uitgebreid uitgelegd in de link).

Als je de meest relevante zoekwoorden voor jouw bedrijf en locatie hebt gevonden, moet je deze verwerken in de content op jouw website. Een effectieve manier om dit te doen is door bijvoorbeeld blogs over de relevante onderwerpen van jouw bedrijf te schrijven en de gevonden zoekwoorden daarin te verwerken.

On-page SEO

Om je website goed te optimaliseren voor lokale SEO, zal je moeten investeren in on-page SEO. Dit kan je doen door te werken aan de content, structured data en title cliffhangers op je website.

Content

Als je hoog wilt scoren bij de rangschikking van Google, is het belangrijk dat je website gevuld is met kwalitatieve content. Als je dit niet op je website hebt, dan is de kans groot dat je niet gevonden wordt op de SERP.

Als je een bedrijf hebt met meerdere locaties is het belangrijk dat je geen duplicate content op de verschillende locatie-pagina’s hebt staan. Dit heeft namelijk een negatieve invloed op je ranking.

Structured data

Heb je een bedrijf met meerdere locaties? Dan is het belangrijk dat de landingspagina’s voor iedere locatie goed zijn ingedeeld. Een simpele en effectieve manier om dit te doen is bijvoorbeeld:

Schildersbedrijf.com/Nijmegen

Schildersbedrijf.com/Amsterdam

Schildersbedrijf.com/Eindhoven

Wat deze manier zo effectief maakt is dat deze pagina’s allemaal ranken op zowel het ‘focus keyword’ als de ‘locatie’.

Title tag cliffhangers

Title tags zijn essentieel voor de CTR (Click Through Rates) en de zichtbaarheid in de zoekresultaten van zoekmachines. Als je lokale zoekwoorden op de juiste manier verwerkt in je title tags, dan komen die webpagina’s hoger te staan in de SERP.

Title tag cliffhangers moeten de bezoekers ‘triggeren’ om erop te klikken. Als je hoog in de resultaten scoort, maar geen pakkende meta titel hebt, dan zal er geen hond op klikken. Neem dus rustig de tijd om pakkende titels te bedenken.

Je kunt gebruik maken van tools zoals MRS digital om te kijken hoeveel karakters je moet gebruiken in je meta titel en omschrijving. Ook kun je hier direct een voorbeeld zien van hoe je pagina er op de resultatenpagina uit zou zien. Met MRS digital kun

Backlinks

Backlinks spelen een belangrijke rol bij hoe zoekmachines jouw website beoordelen. Als je relevante backlinks hebt van 'goed aangeschreven’ bedrijven, is de kans groot dat Google je website als informatief en betrouwbaar ziet.

Dit kan bijvoorbeeld komen door backlinks van lokale kranten, links van sportverenigingen, lokale evenementen of andere passende bronnen binnen de branche van jouw bedrijf.

9 tips om lokaal beter gevonden te worden

Oké, nu weet je wat lokale SEO is en wat je moet doen om jouw bedrijf bovenaan de SERP te brengen in jouw regio. Helaas is het wel zo dat er veel concurrentie is op deze plekken. Daarom geven we je hier 9 tips om lokaal nog beter gevonden te worden, zodat jij een streepje voor hebt op jouw concurrenten.

1. Optimaliseer je Google ‘mijn bedrijf’

Google Mijn Bedrijf is een krachtige tool voor lokale SEO. Zorg ervoor dat je je bedrijf claimt en verifieert op dit platform. Vul alle relevante informatie in, zoals je NAP (Naam, Adres, Telefoonnummer), openingstijden en foto's.

2. Gebruik lokale trefwoorden

verwerk lokale trefwoorden in de content op je website. Denk aan de naam van je stad of buurt. Dit helpt zoekmachines begrijpen welke regio's voor jou belangrijk zijn.

3. Maak specifieke landingspagina's

Als je meerdere locaties hebt, maak dan specifieke landingspagina's voor iedere locatie. Dit verbetert de relevantie van je website voor de verschillende locaties.

4. Beheer online recensies

Moedig tevreden klanten aan om positieve recensies achter te laten op platforms zoals Google, Yelp en Facebook. Zorg ervoor dat je ook reageert op zowel positieve als negatieve recensies op een professionele manier.

5. Werk aan lokale linkbuilding

Verkrijg backlinks van lokale bronnen zoals nieuwswebsites in jouw regio, gemeentelijke organisaties en brancheverenigingen. Dit kan je lokale autoriteit versterken.

6. Implementeer schema markup

Gebruik schema markup (gestructureerde gegevens) op je website om belangrijke lokale informatie, zoals je adres, openingstijden en telefoonnummer, aan zoekmachines te verstrekken.

7. Mobiele optimalisatie

Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is (responsive). Tegenwoordig zoeken veel bezoekers in zoekmachines via hun smartphone. Dit is echt een ‘must’, anders loop je veel potentiële klanten mis.

8. Investeer in een contentstrategie

Creëer regelmatig lokale content, zoals blogberichten over lokale evenementen, nieuws in je branche of succesverhalen van klanten. Dit kan je lokale betrokkenheid vergroten.

9. Sociale media betrokkenheid

Wees actief op lokale sociale mediaplatforms en promoot je bedrijf bij lokale evenementen of andere bijeenkomsten. Sociale media kunnen een geweldige manier zijn om lokaal in contact te komen met je doelgroep.

Lokaal beter gevonden worden? We got you!

Klaar om de resultaten pagina in jouw regio te veroveren? Bij Dashed helpen onze ervaren online marketeers je graag om jouw lokale vindbaarheid een boost te geven. Ook voor advies kun je altijd bij ons terecht. 

Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op!

  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • We are Dashed
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff
  • Not afraid to double bluff

Ready to level up? INSERT COINS
TO PLAY

Durf te investeren in groei. Dashed is voor ondernemers die willen winnen. Neem contact met ons op, dan komen we graag bij je langs voor een next level website. Get Dashed en level up! Waar wacht je nog op?

Get DASHED